NYHETER
Lunchleverans vid beställning över 400 kr (leveransavgift 69 kr).
Fri leverans över 500 kr.
Vid många portioner rekomenderas förbeställning.
Lunch serveras
på vardagar
11.30 - 13.30
Hitta oss:
Karlsrogatan 91
018-590 900
Boka bord &
Beställ mat:
018-590 900 eller
eat@victoriahamnen.se
Öppettider:
Lunch:
vardagar 11.30 - 13.30
Middag:
Alla dagar 15.30 - 20.30
Sociala medier:
FB @Victoriahamnen
IG @Victoriahamnen
Vi håller på att etablera YouTube-kanal.
MER INFO
“Dumpling” på olika språk
Kinesiska: 饺子 (jiaozi)
Japanska: 餃子 (gyoza)
Koreanska: 튀김만두 (twigimmandu)
Det finns olika typer av “dumpling” i Kina,
men alla typer har fått samma namn i världen
Pasta, ett samlingsnamn för italienska nudlar. Olika former finns ett motsvarande namn, t.ex. fusilli, spaghetti, makaroni etc.
Dumpling, är egentligen ett samlingsnamn också, som beskriver mat i form av degknyten som gjord av mjöldeg med en fyllning. Här presenterar vi vad olika dumplings kinesiska namn respektive egenskap.
• Stekta dumplings, halvmåne-form, oftast med vetemjölsdeg och fyllning: Jianjiao eller Guotie på kinesiska, japanerna översätta ordet till Gyoza.
• Kokta dumplings, halvmåne-form, oftast med vetemjölsdeg och fyllning: Shuijiao eller Jiaozi.
• Kokta dumplings, mindre degknytar, med mycket tunn vetemjölsdeg och oftast kött fyllning i soppan eller nudelsoppan: Huntun, eller Wonton på kantonesiska. Om den är ännu tunnare deg och mindre fyllning så kallas den för Bianrou eller Bianshi. Om deg är gjord av fläskkött och fyllning är också fläskkött: Rouyan.
• Ångkokta dumplings, halvmåne-form, med ris-eller vetemjölsdeg och fyllning: Zhengjiao.
• Ångkokta dumplings, halvmåne-form, med ve temjölsdeg och stora räkor som fyllning: Xiajiao, Ha Kao på kantonesiska.
• Ångkokta dumplings, små runda form, med vetemjölsdeg och fyllning är synlig: Shaomai, Siu Mai på kantonesiska.
• Ångkokta dumplings, stora och runda form, med jästdeg på vetemjöl och fyllning: Baozi. Om fyllning innehåller mest kött så kan den heta Roubao. Om fyllning innehåller mest vegetariska råvaror så kan den kallas för Caibao.
• Ångkokta dumplings, små runda form, med vanlig eller jäst vetemjölsdeg med fyllning: Xiaolongbao. Om den är gjord av vanlig vetemjölsdeg med fyllning, och innehåller buljong, då kallas den för Tangbao.
• Friterade dumplings, halvmåne-form, oftast med vetemjölsdeg med helt vegetarisk fyllning eller mest vegetariska råvaror: Zhacaijiao.
• Det finns säkert flera varianter som inte har nämnat här...
Quiz:
Vad kallas de steka dumplings, halvmåne-form, med ekologiskt vetemjölsdeg och väldigt många fyllningar både vegan och svenskt kött, kanske godaste i Sverige?
Svar: Victoriahamnens dumplings!
Laga mat med asiatisk smak hemma
i ditt kök? oishi.se gör det enklare!
DUMPLING & NUDLAR
© Copyright. All Rights Reserved.